Esittely

Esittely

Olen Risto Sarsa Hausjärven Ryttylästä, läheltä Riihimäkeä. Tarjoan terapiaa, lyhytterapiaa sekä tietotekniikan opastamista etäterapian avuksi ja muutenkin.  Tarkemmin näet tarjoamani palvelut sekä hinnaston sivulta Palvelut ja Hinnat  klikkaamalla tästä.
 
Sain pätevyyden Suomen Ev.lut. kirkon papiksi vuonna 2015 (ei vihitty pappi)  ja terapeutin ammattipätevyyden vuonna 2020. Korona-aikana tapaamiset voivat olla erityisesti riskiryhmäläisille alusta saakka etäterapiana, vaikka mieluimmin tapaan ainakin aluksi kasvokkain.

Koulutus ja työkokemus

Minulla on pätevyys Suomen ev.lut. kirkon papiksi mutta ei vihkimystä papiksi. Olen siis saanut myös sen sielunhoitokoulutuksen, joka papilta edellytetään. Teologian maisterin tutkinnon olen suorittanut Helsingin yliopistossa vuonna 2015. Terapeutin työhön minulla on kaksivuotinen ammattikoulutus;  Valmistuin lokakuussa 2020 Kristillisestä terapiainstituutista.  Heidän sivustoltaan https://www.kristillinenterapia.fi löytyy kuvaus 80 op:n laajuisesta koulutuksestani. Akkreditaatio eli myönnetty oikeus käyttää tiettyjä  ammattinimikkeitä minulla on ammattiinimikkeille ratkaisukeskeinen kristillinen terapeutti ja sielunhoitoterapeutti.  Akkreditaation on myöntänyt  Kristillinen Tervehtymiskeskus – CHC ry:n alainen akkreditointilautakunta.

 Ammattikolutuksen lisäksi olen vuosien varrella saanut koulutusta monissa erilaisissa seminaareissa ja muissa koulutustilaisuuksissa kristilliseen sielunhoitoon ja rukouspalveluun sekä psyykkisten traumojen kohtaamisen. Tässä haluan erityisesti nostaa esiin ACC Finland ry:n seminaarin Kulttuurisensitiivinen trauman hoito. Kulttuurien väliseen työhön minua on erityisesti valmentanut yhteensä noin kaksi vuotta  eri jaksoissa kestänyt koulutus lähetystyöhön (SIL International, SEKL 1987-1990). Aiemmin olen suorittanut ekonomin tutkinnon (Helsingin Kauppakorkeakoulu 1983).

Pitkään työuraani kuuluvat muun muassa työ raamatunkääntäjänä ja paikallisten kääntäjien kouluttajana Papua-Uudessa-Guineassa sekä erilaiset henkilöstöhallinnon tehtävät ja henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen kansainvälisessä kristillisessä järjestössä Suomessa. Olen myös toiminut diakonin viransijaisena luterilaisessa seurakuntayhtymässä ja ikäihmisten tukena kotikuntani sosiaalipalveluiden alaisuudessa. Minulla on pitkä kokemus vapaaehtoistyössä erilaisissa kristillisissä yhteyksissä, muun muassa sielunhoitajana ja rukouspalvelijana  sekä turvapaikanhakijoiden ja mielenterveyskuntoutujien tukihenkilönä. Ammattityössä olen väliaikaisesti toiminut myös kristillisen kustannusyhtiön talouspäällikkönä ja lähetysjärjestön ATK-suunnittelijana. Useissa tehtävissä olen tottunut myös pitämään puheita ja esitelmiä ja kirjoittamaan lehtiartikkeleita erilaisissa kristillisissä yhteyksissä.

Elämänkokemus

Minulla on vankka elämänkokemus yli 60 vuoden ajalta. Elämässäni on ollut hyviä, jopa upeita jaksoja, mutta myös useita hyvin traumaattisia kokemuksia. Lapsuuteeni kuului muun muassa hylkäämisen kokemuksia sekä satunnaisia mutta rajuja fyysisiä ja sanallisia pahoinpitelyjä. Vuosikymmeniä pahimmat traumat olivat torjuttuna syvälle mieleni kellareihin, ja saatoin toimia useilla elämänalueilla tehokkaasti, jopa menestyksekkäästi. Elämäni oli kuitenkin hyvin suorituskeskeistä. Kun torjutut traumamuistot parikymmentä vuotta sitten alkoivat nousta tietoisuuteeni, alkoi myös monenlainen PTSD:n eli traumanjälkeisen stressihäiriön oireilu. Alkoi myös tervehtymisen polku Jumalan, puolisoni, ystävieni ja välillä myös terapeuttien avulla.

Nyt parinkymmenen vuoden jälkeen voin rauhallisena ja iloisena sanoa, että tässä on hyvä olla. Näen myös, että rankat kärsimykseni ja kivuliaat toipumiseni vaiheet ovat olleet siunaukseksi, sillä paljolti juuri ne ovat varustaneet minua auttamaan toisia ihmisiä ensin vapaaehtoistyössä, sitten ammattitasolla. Edellä mainittujen kokemusteni lisäksi minulla on aikuisen elämässäni ollut kokemusta muun muassa työuupumuksesta, työttömyydestä, keskivaikean masennuksen jaksoista, erilaisista työyhteisön kriiseistä sekä läheisen elämää rajoittavista ja rasittavista fyysisistä sairauksista. Kaikessa tässä Jumala on kantanut, johdattanut, vahvistanut ja kasvattanut. Jumalaan saan luottaa myös auttaessani toisia ihmisiä heidän elämässään. Sadat kohtaamiset erilaisten asiakkaiden kanssa ovat tämän vahvistaneet. 

Kiitollisena ja luottavaisena saan jatkaa tästä eteenpäin. Ehkäpä voin auttaa sinuakin vähän matkaa omalla tielläsi tai aivan uuden polun alkuun.

Palaa etusivulle